Μακραμέ Κόμπος

07 Νοεμ 2014
από Nikolla Beads

DIY: Πώς να πλέξετε μακραμέ κόμπο για χειροποίητες δημιουργίες

Μακραμέ (macrame), ονομάζεται η πολύ παλιά αυτή τεχνική, δημιουργίας ¨υφάσματος¨, δένοντας κόμπους με τα χέρια, χωρίς χρήση οποιουδήποτε άλλου εργαλείου. Η τεχνική αυτή πρωτοξεκίνησε στην Μέση ανατολή και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο χάρη στους ναυτικούς, οι οποίοι ακόμα και σήμερα θεωρούνται οι βασιλιάδες των κόμπων.

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάθε είδους κλωστή: βαμβακερή, νάιλον, κηροκλωστή και χάντρες ανάλογα τι θέλει να δημιουργήσει. Υπάρχουν πολλών ειδών διαφορετικοί κόμποι, αλλά και πολλοί τρόποι δεσίματος, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ο βασικός κόμπος είναι ο τετράγωνος κόμπος πλακέ μακραμέ

Πλακέ κόμπος μακραμέ - Square Knot (SK)

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κόμπο μακραμέ μπορείτε να σχηματίσετε ένα βραχιόλι ή ένα κολιέ, το χερούλι μιας τσάντας, σαν διακοσμητικό κομμάτι σε κάποιο άλλο μεγαλύτερο μακραμέ. Ξεκινήστε με τέσσερα νήματα τοποθετημένα παράλληλα, με μήκος τουλάχιστον 30 εκατοστά. Στερεώστε τα νήματα στο τραπέζι με ταινία ή καρφιτσώστε τις άκρες τους σ' ένα κομμάτι νοβοπάν με πινέζες. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δύο εξωτερικά κορδόνια για να σχηματίσουμε τα δεσίματα. Το πιάσιμο ή το κρέμασμα του μακραμέ γίνεται από τα εσωτερικά κορδόνια, που δεν μετακινούνται ποτέ.

(σχήμα 1) (σχήμα 2)

Ξεκινήστε τον κόμπο, στρέφοντας την άκρη του μπλε κορδονιού προς τα δεξιά, κάτω από τα δύο μεσαία κορδόνια και επάνω από το αριστερό κορδόνι. (σχήμα 1)
Φέρτε το κόκκινο κορδόνι επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το μπλε κορδόνι. (σχήμα 2)

(σχήμα 3) (σχήμα 4)
Τώρα στρέψτε το μπλε κορδόνι κάτω από τα δύο μεσαία κορδόνια. (σχήμα 3)

Περάστε το κόκκινο κορδόνι κάτω από το μπλε, επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το μπλε κορδόνι. (σχήμα 4)

Τραβήξτε την άκρη του μπλε και του κόκκινο κορδονιού ταυτόχρονα, για να σφίξετε τον πρώτο κόμπο που σχηματίστηκε.

(σχήμα 5)
Βεβαιωθείτε ότι ο κόμπος σας είναι σφιχτοδεμένος.


(σχήμα 6)

Έπειτα τοποθετήστε το κόκκινο κορδόνι επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια. (σχήμα 7)
Βάλτε το μπλε κορδόνι επάνω από το κόκκινο, κάτω από τα δύο μεσαία και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το κόκκινο κορδόνι, για να σχηματίσετε έναν κόμπο. (σχήμα 8)

(σχήμα 7) (σχήμα 8)

Τραβήξτε τις άκρες για να σφίξετε το δέσιμο. (σχήμα 9)
Συνεχίστε να δένετε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να φτάσετε στο επιθυμητό μήκος. Κάντε έναν κόμπο σε κάθε τελείωμα, για ν' ασφαλίσετε τα κορδόνια. (σχήμα 10)


(σχήμα 9) (σχήμα 10)

Πηγή: http://friendship-bracelets.net

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική